Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Author Message
niklaswik Offline
Moderator
*****

Posts: 516
Likes Given: 160
Likes Received: 280 in 185 posts
Joined: May 2014
Reputation: 3
#1
Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Ett annorlunda avsnitt den här gången. Kristian, Sebastian och Victor diskuterar vad anarkokapitalism egentligen är. Och det är väl ett ämne stort så det räcker, därför blir det inte så mycket annat. Vi hoppas att lyssnare som eventuellt inte är alltför bevandrade i ämnet ska bli lite klokare av det här!
Som vanligt, lyssna här: http://frihetsfaxen.se/avsnitt-35-vad-ar-anarkokapitalism/
Och kommentera var ni vill.

“One has a moral responsibility to disobey unjust laws.” 
― Martin Luther King Jr.
2015-02-26, 18:39
Website Find Like Post Reply
mrfantomen Offline
Gröngöling
**

Posts: 7
Likes Given: 2
Likes Received: 1 in 1 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#2
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
lila och svart flagga är för anarkafeminism, för den som undrar.
2015-02-28, 02:27
Find Like Post Reply
[+] 1 user Likes mrfantomen's post
0xD15EA5E Offline
Kung på Kurrekurreduttön
***

Posts: 110
Likes Given: 6
Likes Received: 42 in 27 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#3
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Kändes ärligt talat inte supertajt denna veckan. Tror det hade varit bättre om upplägget inte var Kristian-berättar-om-något-och-försöker-få-in-en-kommentar-då-och-då-från-de-andra.  Vet inte om det kanske berodde på nätverksuppkopplingen, men det kändes stundtals ganska obekvämt. Det hade nog funkat bättre om det fanns ett intresse sinsemellan att diskutera ämnena och Kristian inte drar monologer majoriteten av tiden.

---

Angående libertarianism har jag hört både Adam Kokesh och Jeff Berwick förklara att det är ett samlingsnamn för både anarkister och minarkister, och de två kallar sig anarkister, anarkokapitalister eller libertarianer beroende på sammanhanget. Wikipedia tycks dela samma mening om vad libertarianism innebär:
Quote:Libertarianism (Latin: liber, "free") is a political philosophy that upholds liberty as its principal objective. Libertarians seek to maximize autonomy and freedom of choice, emphasizing political freedom, voluntary association and the primacy of individual judgement.

Libertarians generally share a skepticism of authority; however, they diverge on the scope of their opposition to existing political and economic systems. Various schools of libertarian thought offer a range of views regarding the legitimate functions of state and private power, often calling to restrict or even to wholly dissolve pervasive social institutions. Rather than embodying a singular, rigid systematic theory or ideology, libertarianism has been applied as an umbrella term to a wide range of sometimes discordant political ideas through modern history.

Although some present-day libertarians advocate laissez-faire capitalism and strong private property rights, such as in land, infrastructure and natural resources, others, notably libertarian socialists, seek to abolish capitalism and private ownership of the means of production in favor of their common or cooperative ownership and management. While minarchists think that a minimal centralized government is necessary, anarchists propose to completely eliminate the state.
Även Jeffrey Tucker och Tom Woods vet jag kallar sig både libertarianer och anarkister beroende på vad som är lämpligt i sammanhanget.

Nu bryr jag mig personligen inte speciellt mycket om skillnaderna mellan dessa titlar; jag kallar mig själv gärna libertarian då jag är frihetligt lagd och anarkism har ganska dålig klang. Men att det skulle finnas motsättningar mellan libertarianer och anarkister låter tämligen knasigt i min mening; möjligtvis mellan anarkister och minarkister i sådana fall.

---

Angående diskussionen överlag tror jag inte att ni nämnde varför anarkokapitalism ens skulle vara önkvärt eller dess fördelar jämfört med dagens statsskick. Om man talar till Svensson vore det kanske bra att lägga fram varför hon ens borde byta till ett mer frihetligt synsätt, snarare än att presentera "motsättningarna" mellan anarkister och libertarianer. Det kan jag också tänka mig skulle sporra lite mer diskussion då det finns flera aspekter att ta i beaktning.
(This post was last modified: 2015-03-03, 15:50 by 0xD15EA5E.)
2015-03-03, 15:48
Find Like Post Reply
0xD15EA5E Offline
Kung på Kurrekurreduttön
***

Posts: 110
Likes Given: 6
Likes Received: 42 in 27 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#4
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Samtidigt förvånar det mig inte att avsnittet tog den riktningen som det gjorde, då jag har förstått att det för Kristian är viktigt vad man titulerar sig som och att man gör det tillräkligt ofta. Exempelvis har det från Kristians håll i tidigare avsnitt av Frihetsfaxen hackats på Mises.se för att de skulle vara fejklibertarianer (kommer ej ihåg den exakta formuleringen) och i kommentarerna på reddit.com/r/frihet hackats på artiklar vars skribenter inte lever ända upp till anarkokapitalist-idealet.

Dock föredrar jag personligen faktiskt Radio Mises mer subtila framtoning och diskussioner ur ett frihetligt perspektiv utan att bunta ihop sina gelikar i olika fack och ställa dem mot varandra. Jag har lyssnat på alla avsnitten av Radio Mises och ytterst få gånger har Klaus och Hans påmint lyssnarna om att de är libertarianer, anarkister, etc. (vilket jag kan tänka mig är vad Kristian retar sig på). Istället lämnas titlarna åt sidan, vilket jag tror bidrar till en mer inbjudande ton.
(This post was last modified: 2015-03-03, 16:37 by 0xD15EA5E.)
2015-03-03, 16:35
Find Like Post Reply
niklaswik Offline
Moderator
*****

Posts: 516
Likes Given: 160
Likes Received: 280 in 185 posts
Joined: May 2014
Reputation: 3
#5
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Eftersom jag har lite behind the scenes-insyn så kan jag säga att avsnittet sköts upp ett dygn och bytte en deltagare p.g.a. sjukdom, så det kan vara en delförklaring i att det framstod som lite oförberett och dåligt "synkat" s.a.s.

Jag hade kunnat vara med men hade inte lust att hoppa in med kort varsel, som jag blev tillfrågad att göra samma kväll som det skulle spelats in egentligen. Så egentligen borde jag kanske hålla truten. Wink Men jag håller med om att anarkokapitalism inte borde användas som nån slags motsats till libertarianism, utan tycker snarare libertarian är det bredaste (liberal kanske är det allra bredaste men om det kan man tvista länge) och inom libertarian kan man hitta såväl minarkist som marknadsanarkist/anarkokapitalist.

Men det är väl lite av en smaksak.

 
Quote:Angående diskussionen överlag tror jag inte att ni nämnde varför anarkokapitalism ens skulle vara önkvärt eller dess fördelar jämfört med dagens statsskick. Om man talar till Svensson vore det kanske bra att lägga fram varför hon ens borde byta till ett mer frihetligt synsätt, snarare än att presentera "motsättningarna" mellan anarkister och libertarianer. Det kan jag också tänka mig skulle sporra lite mer diskussion då det finns flera aspekter att ta i beaktning.

Tanken var att förklara vad det är, inte varför det är (verkar vara) bäst, men visst kunde det vara bra att klämma in lite sånt också...

“One has a moral responsibility to disobey unjust laws.” 
― Martin Luther King Jr.
2015-03-03, 19:23
Website Find Like Post Reply
AndersL Offline
Gröngöling
**

Posts: 34
Likes Given: 6
Likes Received: 26 in 15 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#6
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Reagerade också över den påstådda motsättningen mellan anarkokapitalism och libertarianism.

Och nedtoningen av konflikten med andra anarkistiska grupper.

Finner det betydligt lättare att diskutera med minarkister än med kollektivistiska och antikapitalistiska anarkokommunister eller anarkonationalister som aldrig i livet skulle tillåta mig gå ur/lämna deras Volksgemeinschaft.
Med tanke på att Kristian i flera avsnitt uttryckt sina sympatier för den nationella rörelsen, kan det bero på att han börjat närma sig dem?   Huh

http://en.wikipedia.org/wiki/National-Anarchism
2015-03-04, 21:36
Find Like Post Reply
Sajbear Offline
Antidemokratisk Anarkokapitalist
***

Posts: 215
Likes Given: 470
Likes Received: 109 in 73 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 1
#7
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Det var en massa saker med detta avsnitt som inte blev bra, dålig planering, en person blev sjuk, stress osv. Det var inte mycket som blev rätt den här gången eran kritik är rakt på sak och jag kan tyvärr inte annat än att hålla med!
Jag är själv besviken på avsnittet och min insats i det. Ett avsnitt om "Vad är anarkokapitalism" får vi helt enkelt återkomma till i framtiden under bättre förutsättningar


(2015-03-04, 21:36)AndersL Wrote:  Med tanke pÃ¥ att Kristian i flera avsnitt uttryckt sina sympatier för den nationella rörelsen, kan det bero pÃ¥ att han börjat närma sig dem?   Huh

Nu har jag följt dina kommentarer ett bra tag och jag vet inte vad för mediciner du tar men jag har inte uttryckt några som helst sympatier till den nationella rörelsen, den enda jag har sagt är att jag finner deras eventuella utveckling mot att mer användande av frihetlig retorik intressant.
Vad jag (och Hanna) också sa var att vi tror att ett fritt samhälle skulle bli mer etnisk homogent av olika anledningar. Jag ser dock inte detta som ett problem i sig eller något att sträva efter utan bara som något naturligt.

Att sedan anklaga mig och Hanna för att ha nationella sympatier på grund av att vi diskuterar ditten och datten är bara absurt. Tanken är av vi ska prata fritt om saker dels för att få lite extra bredd och dels för motverka självcensur och utmana idén om att man bara får prata om visa saker medans andra är tabu.

Om det är så att jag har sagt något specifict som du undrar över så går det alldeles utmärkt att ställa frågor. Jag och Hanna kan svara på dom och utveckla dom under nästa avsnitt om du vill.

Å andra sidan, om jag nu skulle vara en nationellt lagd anarkist, so what? Gör det att allt jag säger är fel? Blir det lättare då? Ska du avfärda mig som rasist? Vad är det för problem du har med det? Varför skulle det vara ett problem?

Du får så klart skriva vad du tycker, jag är bara nyfiken på varför. Sen måste jag säga att du får det att låta som en slag konspiration, jag försöker inte tona ned någonting eller smyg närma mig någonting, jag är anarkokapitalist mer än så är det inte Smile

Om du har några specifika exempel där jag uttrycker mitt stöd för nationalismen så posta dom med tidsstämpel så jag kan lyssna.
Sajber.info | Twitter | Programledare för Frihetsfaxen.
(This post was last modified: 2015-03-05, 09:38 by Sajbear.)
2015-03-05, 09:34
Website Find Like Post Reply
AndersL Offline
Gröngöling
**

Posts: 34
Likes Given: 6
Likes Received: 26 in 15 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#8
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Ofta förefaller "anarkismen" hos vissa människor bara vara en tunn fernissa. Beroende av hur man föreställer sig samhället kommer att se ut när staten har försvunnit, stöder olika "anarkististiska" grupper ofta expropriation av egendom, begränsning av invandring, moraliserande förbud, protektionism, etc

Du och Hanna kan ju börja med att svara på frågan här:

http://www.ankeb.org/showthread.php?tid=671&pid=2053#pid2053
2015-03-05, 14:58
Find Like Post Reply
0xD15EA5E Offline
Kung på Kurrekurreduttön
***

Posts: 110
Likes Given: 6
Likes Received: 42 in 27 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#9
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
Nationalisterna känns som om att de är frihetliga så länge som samhället formas efter deras preferenser. Tvivlar på att de skulle vara så speciellt pigga i enklaver av människor med fel hudfärg inom "deras" gränser. Men jag vet inte, är bara själv lite skeptisk till alla anarkismvarianter som inte är anarkokapitalism. Anarkokapitalism känns som ren frihet, medan de andra varianterna är frihet plus något annat märkligt påklistrat, t.ex. kommunism som inte är kompatibelt för fem öre.
2015-03-11, 01:23
Find Like Post Reply
AndersL Offline
Gröngöling
**

Posts: 34
Likes Given: 6
Likes Received: 26 in 15 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#10
RE: Avsnitt 35 - Vad är anarkokapitalism?
(2015-03-11, 01:23)0xD15EA5E Wrote:  Nationalisterna känns som om att de är frihetliga sÃ¥ länge som samhället formas efter deras preferenser. Tvivlar pÃ¥ att de skulle vara sÃ¥ speciellt pigga i enklaver av människor med fel hudfärg inom "deras" gränser.

Eller att ha gutar, skåningar, jämtar, bohusare, smålänningar m fl som föredrar den regionala flaggan framför den svenska. Wink

http://www.varldensflaggor.se/landskapsflaggor.html
2015-03-11, 15:13
Find Like Post Reply